5 βήματα για να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας και να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους

4
5 βήματα για να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας και να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους
Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους από τους συνεργάτες μας. Διαβάστε πώς κερδίζουμε χρήματα για περισσότερες πληροφορίες.

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ότι πρέπει πρώτα να πληρώσετε τον εαυτό σας;

Είναι μια νέα ιδέα για τους followers των προσωπικών οικονομικών και είναι πολύ σημαντική για άτομα που δεν έχουν επιπλέον χρήματα στο τέλος του μήνα!

Το να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και ονομάζεται επίσης «Μέθοδος Αντίστροφου Προϋπολογισμού».

Το να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας μπορεί να είναι επωφελές για να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα με διάφορους τρόπους ή να αφήσετε χρήματα στην άκρη για αυτό που απολαμβάνετε. Όταν πληρώνετε πρώτα τον εαυτό σας, εκμεταλλεύεστε την αυτόματη διαδικασία αποταμίευσης και επένδυσης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε βήματα για να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και να προετοιμαστείτε καλύτερα για τη μελλοντική οικονομική ανεξαρτησία.

Τι σημαίνει να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου;

Το να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου σημαίνει να παίρνεις τα κέρδη σου και να πληρώνεις αμέσως πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο δημοφιλής είναι να μεταφέρετε τα χρήματα απευθείας από τον μισθό σας σε καθορισμένους οικονομικούς λογαριασμούς.

Έτσι, ακόμα κι αν έχετε αποπληρωμή χρέους ή έξοδα, συνεχίζετε και συνεισφέρετε πρώτα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και στον λογαριασμό συνταξιοδότησης.

Πλεονεκτήματα της Πρώτης μεθόδου Pay Yourself

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση της μεθόδου Pay Yourself First για προσωπική χρηματοδότηση.

1) Δημιουργεί έναν προϋπολογισμό για εσάς. Όταν πληρώνετε πρώτα τον εαυτό σας, κάνετε έναν προϋπολογισμό διαχειριστείτε τα χρήματά σας και δώστε στον εαυτό σας περισσότερα μετρητά για άλλα πράγματα εκτός από λογαριασμούς.

2) Σε βοηθά να συνηθίσεις ζώντας λιτά. Όπως κάθε άλλη μέθοδος προϋπολογισμού, πρέπει να γνωρίζετε πόσα χρήματα ξοδεύετε.

3) Θα αρχίσετε να θέλετε να εξοικονομήσετε περισσότερα! Οταν εσύ αποκτήστε τη συνήθεια να αποταμιεύετε και επενδύοντας χρήματα, πιθανότατα θα θέλετε να συνεχίσετε και να είστε πρόθυμοι να εξοικονομήσετε ή να επενδύσετε περισσότερα.

5 βήματα για να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας στον προϋπολογισμό

1. Δημιουργήστε τον αντίστροφο προϋπολογισμό σας

Η όλη ιδέα αυτής της μεθόδου βασίζεται στο να πληρώσετε πρώτα τις αποταμιεύσεις σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα χρήματά σας για λογαριασμούς και έξοδα διαβίωσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακή μέθοδος προϋπολογισμού του προγραμματισμού του προϋπολογισμού σας γύρω από τα έξοδα διαβίωσης και στη συνέχεια εξοικονόμησης ό,τι περισσεύει.

Προσδιορίστε τις συνήθειες δαπανών

Ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά βήματα για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου σχεδίου αντίστροφης κατάρτισης προϋπολογισμού είναι ο προσδιορισμός των συνηθειών δαπανών σας.

Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε περιοχές όπου μπορεί να κάνετε υπερβολικές δαπάνες, γεγονός που σας εμποδίζει να εξοικονομήσετε ή να εξοφλήσετε το χρέος.

Αρχικά, απαριθμήστε όλα τα μηνιαία έξοδά σας. Χρησιμοποίησε ένα εφαρμογή προϋπολογισμού όπως το Mint και το Personal Capital για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις συνήθειες δαπανών σας.

Υπολογίστε τους στόχους αποταμίευσης σας

Ξεκινήστε το οικονομικό σας σχέδιο θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης για πρόωρη συνταξιοδότηση ή στα 65 (μόνο το 1/4 των ατόμων!), δημιουργήστε έναν IRA ή 401(k) και αυξήστε ό,τι βάζετε σε αυτό με την πάροδο του χρόνου.

Και μην ξεχνάτε να βάζετε και βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους! Ίσως θέλετε να εξοφλήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες, ώστε να είστε νωρίτερα χωρίς χρέη – προσθέστε μερικά επιπλέον μετρητά στις πληρωμές σας και αυξήστε τα όταν μπορείτε.

2. Αποφασίστε ποιο ποσοστό θα πληρώσετε πρώτα μόνοι σας

Τα καλύτερα επενδυτικά βιβλία

Υπάρχουν μερικές οικονομικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να μοιράσουν το εισόδημά τους – μπορείτε να τις δοκιμάσετε παρακάτω και να δείτε ποια είναι η πιο εφικτή για εσάς – ή να δοκιμάσετε οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό πιστεύετε ότι λειτουργεί!

 • Ο κανόνας 50/30/20: 50% για δαπάνες, 30% για αποταμιεύσεις και 20% για άλλα έξοδα (όπως φόρους)
 • Ο κανόνας του 1/4: εξοικονομήστε το 25% του εισοδήματός σας ενώ ζείτε με το άλλο 75%
 • Μερικοί προτιμούν να βάζουν το 10-15% στην αποταμίευση ενώ ζουν με το 85-90% του εισοδήματός τους

3. Αυτόματη αποθήκευση

Η ρύθμιση των αυτόματων μεταφορών ενός συγκεκριμένου ποσοστού του εισοδήματός σας από τον τραπεζικό λογαριασμό σας σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή επενδυτικού λογαριασμού σάς βοηθά να παραμένετε σε καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη οικονομικών στόχων.

Μπορείτε να δείτε εάν η τράπεζά σας διαθέτει δυνατότητα αυτόματης αποταμίευσης, που σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε πόσο από το εισόδημά σας μπορεί να κατατεθεί απευθείας σε αποταμιεύσεις. Επίσης, δεν είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας στην τραπεζική σας εφαρμογή!

4. Επενδύστε για το μέλλον σας

Όσο περισσότερα μετρητά χρησιμοποιείτε με σύνεση τώρα, τόσο περισσότερα θα έχετε στο δρόμο. Η επένδυση είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε με διαφορετικό τρόπο, κερδίζοντας περισσότερα από τα μετρητά σας από ό,τι θα κάνατε μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

1) Επενδύστε τα χρήματά σας

Αν θέλεις χρήματα στο δρόμο, ξεκινάς με την επένδυση. προσπαθήστε να βάλετε τα χρήματά σας λογαριασμοί ταμιευτηρίου συνταξιοδότησης όπως 401ks ή Roth IRA. Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά αργότερα στη ζωή, όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθείτε και να ζήσετε άνετα.

Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να επενδύετε τα μετρητά σας τώρα μέσω ενός συμβούλου ρομπο όπως η M1 Finance ή η Betterment για να αυτοματοποιήσετε εύκολα τις επενδύσεις σας ή μπορείτε να κάνετε περισσότερες πρακτικές επενδύσεις με το Robinhood, το οποίο είναι εξαιρετικό για αρχάριους και σας προσφέρει δωρεάν απόθεμα!

2) Δημιουργία Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης

Είναι απαραίτητο να έχετε κατά μέρος οικονομίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν κολλάτε με τεράστιο χρέος λόγω ενός ατυχούς γεγονότος.

3) Αγορά ασφάλισης

Θα χρειαστείτε πράγματα όπως ασφάλιση ζωής και μακροχρόνια φροντίδα αναπηρίας, η οποία κοστίζει χρήματα τώρα για να εξοικονομήσετε χρήματα αργότερα. Η ασφάλιση θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε την οικογένειά σας από οικονομικά προβλήματα, εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε ή φύγετε από τη ζωή.

5. Εξόφληση οφειλών

Τέλος, πρέπει να εξοφλήσετε τα χρέη σας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ελευθερώνετε περισσότερα μετρητά για εξοικονόμηση κάθε μήνα, αλλά μειώνετε επίσης το ποσό των τόκων που πληρώνετε.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, ειδικά αν παλεύετε με τα χρέη τώρα. Συνήθως είναι ένα από τα πρώτα βήματα σε άλλους προϋπολογισμούς, αλλά το να πληρώνετε τον εαυτό σας πρώτα εστιάζει στα χρήματα για τις επιθυμίες και τις μελλοντικές σας ανάγκες και μετά στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Μόλις εξοφληθούν πλήρως τα χρέη σας, αρχίστε να τοποθετείτε το παλιό σας ποσό πληρωμής σε αποταμιεύσεις! Αυτό θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε οικονομικά και θα σας επιτρέψει να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης σας πιο γρήγορα.

Συμβουλές για βήματα αντίστροφου προϋπολογισμού

εναλλακτικά εργαλεία προϋπολογισμού μέντας

Να είστε εμπεριστατωμένοι και ρεαλιστές

Βεβαιωθείτε ότι είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και να είστε λεπτομερείς, συμπεριλαμβανομένων όλων των τακτικών και περιστασιακών εξόδων σας.

Είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο με το οποίο μπορείτε να τηρείτε για τουλάχιστον έξι μήνες, ώστε να γνωρίζετε εάν λειτουργεί ή όχι. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε την επιτυχία σας και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Αναθεωρήστε συχνά και επαναξιολογήστε όπως χρειάζεται

Ο προϋπολογισμός σας και το πρόγραμμα πληρωμής για τον εαυτό σας κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να τροποποιηθούν όσο περνάει ο καιρός. Είναι εντάξει! Το σημαντικό είναι να εξετάζετε τακτικά την οικονομική σας πρόοδο και να κάνετε αλλαγές όπου χρειάζεται.

Εάν η ιδέα της εξοικονόμησης μεγάλου ποσοστού του μισθού σας φαίνεται τρομακτική, ξεκινήστε από μικρά. Εξοικονομήστε 5-10% μέχρι να γίνει πιο άνετο και, στη συνέχεια, αυξήστε το ποσό για να βελτιώσετε περαιτέρω την κατάστασή σας.

Βρείτε τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα τακτικά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων κάθε μήνα που μπορεί να αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το να φέρετε το γεύμα σας στη δουλειά, να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας για να αποφύγετε περισσότερα χρέη, να ακυρώσετε αχρησιμοποίητες συνδρομές και να απενεργοποιήσετε τα ηλεκτρονικά όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε σε εφαρμογές όπως το Honey ή το Ibotta για να λάβετε κουπόνια, επιστροφή μετρητών και πολλά άλλα για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας και να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα!

Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας – Παράδειγμα

Ας δούμε ένα παράδειγμα αντίστροφης κατάρτισης προϋπολογισμού για μια ρεσεψιονίστ που ονομάζεται Sally, η οποία ζει στο Nashville, TN. Είναι ανύπαντρη και κάνει 5.000 $ κάθε μήνα μετά από φόρους.

Προσδιορίστε τις συνήθειες δαπανών

Πρώτα, η Sally θα κάνει μια λίστα με τα έξοδά της για να πάρει μια ιδέα για τις συνήθειές της στα έξοδα. Έχει καταγράψει τα μηνιαία πάγια έξοδά της ως 2.650 $ για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κοντά στο κέντρο του Νάσβιλ, 200 $ για κοινόχρηστα, 400 $ για πληρωμές αυτοκινήτου και ασφάλιση, και ξοδεύει περίπου 300 $ το μήνα σε είδη παντοπωλείου.

Αποφασίστε ποιο ποσοστό θα εξοικονομήσετε

Στη συνέχεια, αποφασίζει να εξοικονομήσει το 20% του εισοδήματός της για μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης. Αναλύοντας το περαιτέρω, θέλει να βάλει 15% στο συνταξιοδοτικό της ταμείο, 5% στον λογαριασμό έκτακτης αποταμίευσης και 5% στον λογαριασμό ταμιευτηρίου στέγασης.

Εξοφλήστε τα χρέη

Η Σάλι έχει 2 πιστωτικές κάρτες και ένα δάνειο που ξεπληρώνει. Πληρώνει περίπου 300 $ το μήνα σε πληρωμές μεταξύ των τριών χρεών.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της Sally

Ορίστε λοιπόν μια γρήγορη ματιά στο πώς φαίνεται ο νέος αντίστροφος προϋπολογισμός της:

 • Μακροπρόθεσμη αποταμίευση: Συνταξιοδότηση (750 $), Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης (250 $), Εξοικονόμηση Κατοικίας (250 $) = 1.250 $
 • Διορθώθηκε: Ενοικίαση (2.650 $), Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (200 $), Πληρωμή αυτοκινήτου/Αέριο/Ασφάλιση (400 $) = 3.250 $
 • Μεταβλητή: είδη παντοπωλείου (300 $), πληρωμή με πιστωτική κάρτα (150 $), πληρωμή φοιτητικού δανείου (150 $) = 600 $
 • Σύνολο = 5.100 $ κάθε μήνα

Αναθεωρήστε συχνά και επαναξιολογήστε όπως χρειάζεται

Η Sally έχει αναθεωρήσει τον μηνιαίο προϋπολογισμό της και ξέρει ότι έχει υπερβεί τα κέρδη της κατά 100 $. Αυτό δεν έχει τελειώσει πολύ, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε υπερβολικές δαπάνες!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να περικόψει τα έξοδά της για να δώσει στον εαυτό της περισσότερο χώρο να κινείται. Εάν δεν θέλει να προσαρμόσει το αποταμιευτικό της πρόγραμμα, πρέπει να αναθεωρήσει τον υπόλοιπο προγραμματισμό της για μια νέα στρατηγική για αποταμίευση αλλού.

Μια πιθανότητα θα ήταν να αναζητήσει ένα διαμέρισμα με χαμηλότερο ενοίκιο περίπου 1.800 $, αρκεί να είναι πρόθυμη να μειώσει τώρα για να έχει περισσότερα χρήματα αργότερα. Επιπλέον, μπορεί να αναζητήσει τρόπους για να εξοικονομήσει είδη παντοπωλείου και τρόφιμα κάθε μήνα.

Ο προσαρμοσμένος προϋπολογισμός της θα μοιάζει με αυτό:

 • Μακροπρόθεσμη αποταμίευση: Συνταξιοδότηση (750 $), Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης (250 $), Εξοικονόμηση Κατοικίας (250 $) = 1.250 $
 • Διορθώθηκε: ενοίκιο (1.800 $), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (200 $), πληρωμή αυτοκινήτου/αέριο/ασφάλιση (400 $) = 2.400 $
 • Μεταβλητή: είδη παντοπωλείου (200 $), πληρωμή με πιστωτική κάρτα (300 $), πληρωμή φοιτητικού δανείου (300 $) = 800 $
 • Σύνολο =$4.450 κάθε μήνα

Τώρα πλήρωσε πρώτα τον εαυτό της και φρόντισε τους λογαριασμούς! Και έχει $550 περίσσεψαν μπορεί να βάλει για τις αποταμιεύσεις της (πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου!) ή το χρέος της πιστωτικής της κάρτας, ό,τι θέλει να κάνει.

Τελικές σκέψεις

γυναίκα που κρατά χρήματα αφού κερδίζει γρήγορα μετρητά

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να διαθέσετε χρήματα για το μέλλον σας, η προτεραιότητά σας στον προϋπολογισμό μπορεί να είναι να πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας. Είτε μέσω του προγραμματισμού συνταξιοδότησης, των κεφαλαίων για βροχερή ημέρα ή της εξόφλησης του χρέους, αυτά είναι απαραίτητα για να εξοικονομήσετε χρήματα για το μέλλον σας.

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους με αυτήν τη μέθοδο, αλλά γι’ αυτό πρέπει να κάνετε τον προϋπολογισμό και να είστε ευέλικτοι. Το οικονομικό σας ταξίδι είναι βέβαιο ότι θα κυμανθεί με τις προσωπικές αλλαγές – πρέπει να υποχωρήσετε και να ξεκινήσετε και να αλλάζετε τη στρατηγική σας τώρα και ξανά!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply